Elverum er kanskje ikke den mest kjente byen i Norge, så får de som ikke kjenner så mye til den skal vi ta en rask gjennomgang. Byen er nemlig startsted for den tidligere så velbesøkte Elverum marsjen og da er det en fordel å kjenne bare litt til stedet. Elverum er en egen kommune i Hedmark fylke og ligger i Østerdalen, en av hovedårene fra Oslo til Trondheim. En stor del av kommunen er dekket av skog med et rikt dyreliv, mange flotte fjell og kulturlandskap, noe som gjør den til et perfekt reisemål for dem som liker og vandre. Totalt bor det 15 000 innbyggere i selve byen og rundt 21 000 i hele kommunen.

En gang en populær marsj

Elverum-marsjen har eksistert siden 1980-tallet og går rundt Sagtjernet ved Høgskolen i Hedmark. Flotte omgivelser og en skulle derfor tro at mange ville delta på denne marsjen. Det er mulig å velge mellom fem, ti eller 20 kilometer og det er derfor mulig for hele familien å gå denne turen i nydelige naturomgivelser. Men dessverre er det ikke slik og antallet av startende har gått nedover gjennom mange år. I dag er det mellom 60-100 påmeldte, litt avhengig av været.

Som nevnt begynte det på begynnelsen av 1980-tallet og her var det mange som deltok. I de aller beste årene var det rundt 400 påmeldte og selv på midten av 1990-tallet var det fortsatt mange som gikk denne marsjen. I 1995, som var det foreløpige toppåret for turmarsj i Norge, var det langt over 300 deltakere. Det er derfor uvisst hvorfor nedgangen har blitt så stor, men en av grunnene kan være at det i den samme helgen er to andre marsjer som finner sted, Christianfjeld Festningsmarsj og Østerdals-marsjen.

Lite rekruttering

Men de andre marsjene kan nok ikke ta skylden alene for nedgangen til Elverum-marsjen. Det er nemlig ikke kun denne som har hatt stor nedgang, også de to andre marsjer har opplevd langt færre påmeldinger enn det som har vært tidlig. Begge de to andre marsjer har vært arrangert i henholdsvis 17 og 28 år og også her var det mange påmeldte på 1990-tallet og utover. Derfor er dette en felles utfordring og noe av grunnen ligger i manglende rekruttering. Dette innrømmer alle arrangørene og derfor skal det satses mer på rekruttering av de yngre i tiden fremover. I dag er det stort sett eldre som går og dette skyldes at de eldre går slike marsjer for å få god trim og sosialt samvær.

Mange av den eldre generasjonen har gått Elverum-marsjen i alle år og flere kommer enda langveis fra for å delta. Derfor er det heller ikke aktuelt for arrangørene av marsjen å legge ned. I stedet skal de prøve å få flere familier til å delta slik at barn i en ung alder får med seg at en slik marsj er langt mere enn en gåtur. Spesielt det sosiale i arrangementet er viktig og flere av deltakerne møtes gjerne på andre marsjer i tillegg for å prate sammen og kose seg mens de får mosjon.