Historiske turmarsjer trenger ikke kun å ha tilknytning til store begivenheter i landet vårt. Noen av de største marsjene vi har i Norge er Sagamarsjen, som er for å hedre en av de største historiske begivenheter i Norge, nemlig slaget på Stiklestad. Av andre store marsjer eller løyper som har tilknytning til historiske begivenheter har vi Pilegrimsleden, der man går i fotsporene til de mange vandrerne og pilegrimer som gikk over store avstander for å komme seg til Nidarosdomen i Trondheim. I middelalderen, hvor mange vandret, var det svært viktig for en stor del av befolkningen å komme seg til Trondheim minst en gang i livet.

Det finnes også mindre historiske turmarsjer og en av dem finner sted i Østfold, nærmere bestemt ved Østsiden-marka. Her skjer vandringen gjennom lokalhistoriske områder og hoveddelen av marsjen finner sted ved Begby.

Begby

Begby er en del av Fredrikstad kommune og de fleste regner tettstedet som en forstad til Fredrikstad. Her bor det rundt 3500 mennesker langs riksvei 110, som går tvers gjennom Begby. Denne riksveien er også kjent som Oldtidsveien. Tettstedet har egen barne- og ungdomsskole med mer enn 500 elever, et idrettslag som er svært aktive innen fotball og ikke minst et mindre kjøpesenter med dagligvarebutikk og et par andre butikker. De fleste som bor på Begby, bor enten i det som kalles for Moenfeltet eller det nyere Bråtenfeltet.

Selv om tettstedet ikke er så veldig stort, så har de et par historiske attraksjoner og dette er en av grunnene til at denne historiske turmarsjen finner sted her. Det er nemlig i Begby at man kan se de berømte helleristningene med figuren Begbymannen og det har også blitt funnet flere andre arkeologiske funn i området.

Selve marsjen

For å sikre et stort antall deltakere, har alle husstander i Begby fått utdelt et løypekart. På den måten håper arrangøren å få med seg så mange som mulig og siden løypen ikke er lengre enn fire kilometer er det god mulighet for at alle i familien kan delta. Det vil også bli gratis servering av pølser, brus og kaffe. Startstedet for marsjen er ved Begby Klubbhus og går da forbi 12 ulike severdigheter, blant annet husmannsplasser og tufter. Alle vil i tillegg få utdelt diplom for deltakelse i marsjen og de kilometer man går kan også registreres på IVV slik at man kommer litt nærmere neste merke.

2 000 km langt løypenett

For dem som liker å gå langs historiske veier, så er tidligere omtalte Pilegrimsleden kanskje den mest berømte turveien vi har i Norge. Med et løypenett på mer enn 2 000 kilometer med merket vei, så er det noe for de fleste. Alle veier innen Pilegrimsleden fører ikke til Roma, men derimot til Nidarosdomen i Trondheim og man bestemmer selv om man vil gå kun en dag eller en lengre distanse. Uansett valg går rutene gjennom flott natur og forbi mange historiske steder. Det er mulig å gå inn på nettstedet til Pilegrimsleden og søke opp informasjon om de ulike rutene, se på kart og enda planlegge turen med et eget turplanleggingsverktøy.