Dette forbundet ble stiftet i januar 1975, og er hovedforbundet for alle turmarsjforeninger som finnes rundt om i landet. Siden de kombinere friluftsliv og turgåing er de også medlem av den som kalles for FRIFO – Friluftslivets Fellesorganisasjon. Hovedformålet til forbundet er å fremme turmarsjaktiviteter i Norge og innenfor disse aktivitetene finner vi vandringer, svømming, sykkelturer og skiturer for alle. Det siste er viktig å få med seg da det er noe av det viktigste for forbundet, alle skal kunne delta uansett alder, kjønn eller eventuelle handikapp. Et av de andre hovedmålene til NTF er å øke folks forståelse hvor viktig det er med fysisk aktivitet og ikke minst friluftsliv. For å få på plass rammer som passer for alle, så har man tatt bort alle former for målinger og tidtakinger. Det eneste som gjelder er å gjennomføre etter beste evne.

Det sosiale aspektet

En annen viktig ting er å få til en sosial ramme rundt alle aktivitetene i regi av NTF. En ting er å komme seg ut å gå tur, men det er like viktig å få med seg det sosiale aspektet. Uansett hvilken aktivitet man holder på med, så er det nå engang morsommere å gjøre sammen med andre og det kan like gjerne være venner eller familie, som det kan være andre deltakere i den lokale turmarsjforening.

Selv om forbundet heter Norges Turmarsjforbund, så omfatter aktivitetene deres mer enn bare ”turmarsj”. Når folk snakker om turmarsjforeninger, så snakkes det gjerne kun om turmarsj, men ifølge det internasjonale regelverket gjelder også aktiviteter som sykling, svømming eller turer på ski. Dette er noe som NTF jobber med å endre slik at folk i Norge og ikke minst de lokale foreningene blir oppmerksomme på at aktiviteter kan være mye mer enn turmarsj.

Hva er Norges Turmarsjforbunds merker og -stempler?

Det finnes et internasjonalt premieringssystem, som skal være med til å motivere folk til å bevege seg noe mer. Derfor er NTF medlem av dette premiesystem som kalles for «Internationaler Volksport Verband» (IVV) og forbundet bygger også opp sine aktiviteter rundt dette systemet. Opplegget med systemet er i all sin enkelthet genialt og sikre at alle turmarsjforbund i hele verden bruker det samme systemet. Det spiller derfor ingen rolle om du går turmarsj i Elverum eller et sted i Japan.

Selve premieringssystemet består av stempler og disse er like uansett hvor de blir brukt i verden. Den eneste forskjellen er det nasjonale bokstav som viser hvor du har deltatt. Stemplingssystemet består av to ting: et stempel for antall deltakelser og et annet for antall kilometer du har gått. Etter hvert som man begynner å ha gått mange marsjer eller tilbakelagt mange kilometer, så vil man oppnå ulike utmerkelser i form av stoffmerker og pins.  Med dette system kan NTF registrerer alle som går marsj i løpet av året, et antall som nærmer seg 200 000.

Permanente vandringer

Det finnes en rekke løyper som er åpne hele tiden. Disse kalles for permanente vandringer og i motsetning til vandringer som arrangeres av de ulike turmarsjforeninger, så er disse vandringer ment for at den enkelte kan gå dem på egen hånd. Man får en løypebeskrivelse sammen med et kart og kan så følge dette gjennom den oppsatte løypen.  De fleste av slike løyper er på mellom 5-10 kilometer og man får registrert kilometerne sine på samme måte som med alle andre marsjer.