Turmarsj er kanskje ikke den mest kjente sporten, men det er en sport som passer for alle mennesker og ikke krever det noen forhåndskunnskaper heller. Det eneste som er nødvendig er at man kan gå turer og kan klare dette i et anstendig tempo. Hele poenget med å gå marsj er at det ikke skal være det som å løpe, men heller ikke gå så sakte at ideen blir borte. For hele poenget med å gå marsj er å få rørt kroppen slik at man får en gevinst ut av det og samtidig har det gøy med dem man går sammen med.

Ingen konkurranse

Alle turmarsjer i Norge blir arrangert av enten Norges Turmarsjforbund eller ute i de lokale turmarsj-foreninger. Når man er ute å gå marsj så er det ingen konkurranse, men en mulighet for sosialt sammenhold samtidig med at man får mosjon. En av fordelene med turmarsj er at de gjerne blir arrangert på flotte plasser og de kan derfor ikke sidestilles med en tur rundt i nabolaget. Man må betale en liten avgift for å delta og denne er ofte fra rundt kr 20 til litt over kr 100. Prisen avhenger av om man vil ha medalje og IVV-stempel etter overstått tur eller om man kan nøye seg med stemplet.

Varierte distanser

Løypene man benytter kan variere mye, men felles for de fleste av dem er at de har blitt lagt til rette for barnevogner og rullestoler. En løype kan gå rundt i din egen by, i andre byer eller på landeveier, i fjellet eller i skogen. De fleste er på mellom 5 – 20 kilometer, men det finnes også løyper som er lengre enn dette. I begynnelsen kan det være lurt å velge litt kortere turmarsjer slik at man kommer godt i gang. Med et stempel for hver marsj er det også med til å gi deg selv synlige bevis på at det er mulig å gå lengre turer og dermed øke motivasjonen.

Det er ikke kun på grunn av det sosiale at man bør gå marsj. Det finnes nemlig en rekke gode grunner til hvorfor man bør komme seg ut og en av dem er den helbredsmessige gevinsten. Alle sier det og det er riktig nok – å bevege seg er sunt for kroppen din og når man samtidig kan gjøre det med andre og på flotte løyper, så er det nesten ingen grunn til ikke å gjøre det.

Fordelene med turmarsj

Det eneste som trengs for å komme i gang med å gå turmarsj er et par gode sko. Så snart disse er på plass så kan du søke etter en turmarsjforening i lokalområdet ditt. Det finnes flere klubber enn man tror og det trenger ikke være langt til den nærmeste.  Men som nevnt er de helsemessige fordelen betydelige og både hjertet ditt, blodtrykket og ikke minst kolesteroltallet vil nyte godt av aktiviteten. Selve skjelettet har også godt av å gå tur og faktisk har leddene dine bedre av en gåtur enn en løpetur. Du vil også føle deg bedre tilpass da kroppen vår trives med å være utendørs i sollys eller dagslys og dette er noe som påvirker oss mentalt i en positiv retning. Derfor er gåturer eller marsj genialt for helbredet til de fleste av oss.