Det finnes mange gamle og mer eller mindre berømte veier som har blitt brukt opp gjennom tiden. Grunnlaget for disse veiene har kommet ved at folk i tidligere tider vandret mye rundt i sin søken etter levebrød, av religiøse årsaker eller kanskje fordi de ble tvunget. Rundt om i Europa er det mange veier der folk har gått i tusenvis av år. Et berømt uttrykk fra gammel tid, «alle veier fører til Roma» stammer også fra romertiden og for folk flest var det kun en måte å ta seg frem på, ved å vandre.

Pilegrimsleden

Også i Norge har vi et nettverk av historiske veier og en av dem kalles for Pilegrimsleden. Disse er også kjent som St. Olavsvegene til Trondheim og består i dag av flere historiske veier, som har blitt brukt i mange hundre år, og leder folk gjennom vakker natur, forbi historiske steder og kulturlandskap. Veien kommer fra alle retninger og ender opp ved Olav den Helliges gravkirke, Nidarosdomen. Denne fantastiske katedralen i Trondheim var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten opp gjennom middelalderen. De seneste årene har de berømte pilegrimsveiene fått en form for renessanse og mange har begynt å fatte interesse for å følge disse veiene fra start til slutt. Dette skyldes neppe at flere og flere har blitt dypt kristne, men heller at det har blitt stor interesse for å komme seg ut i naturen og følge gamle fotspor frem til store attraksjoner som Nidarosdomen.

Pilegrimsleden går gjennom bygder og tettsteder, over fjell og den passerer også en foss eller to. Denne eldgamle stien har en lang historie og for dem som er historieinteresserte så kan de mennesker som bor langs pilegrimsleden fortelle mange historier som har en tilknytning til gamle hus, kirker og landskaper.

Det tok fart i middelalderen

Deler av middelalderen ble også kallet for vandringstiden og dette skyldes de mange mennesker som vandret på kryss og tvers av hele Europa. Den gang fantes det også et stort antall pilegrimer og vandringen deres var religiøst motivert, mens de fleste andre nok mer var preget av eventyrlyst eller så seg nødsaget til å flytte på seg. I dag er det som nevnt litt andre årsaker til at folk begir seg ut på turer langs de gamle pilegrimsveiene. Vi skjønner veldig godt hvorfor mange velger å gå langs pilegrimsleden. Utover den flotte naturen så er det noe spesielt å gå langs gamle veier, nesten direkte i fotsporene til de mennesker som gikk her for hundrevis av år siden. Når du har gått langs pilegrimsleden i flere dager og kommer frem til den mektige Nidarosdomen, så fylles kroppen med en helt spesiell følelse som du ikke glemmer igjen.

Andre kjente pilegrimsveier

Det finnes flere andre kjente pilegrimsveier. Felles for dem alle er at for å bli godkjent som pilegrimsleder må de ha Nidarosdomen som mål og samtidig ha en tilknytning til historien om St. Olav. Et par av de andre veiene er nevnt her:

St. Olavsleden

Denne pilegrimsveien går fra Selånger via Stiklestad til Trondheim. Selånger er et tettsted rett utenfor Sundsvall i Sverige og den følger den veien som kong Olav Haraldson tok da han i 1030 vendte tilbake til Norge fra hans tokt til Novgorod i Russland. Selve St. Olavsleden er på totalt 564 kilometer og går fra kyst til kyst gjennom Sverige og Norge. Her kan man gå i fotsporene til Olav den hellige.

 

Gudbrandsdalleden

Denne veien går fra Oslo via Gjøvik og Hamar til Trondheim. Dette er samtidig den lengste pilegrimsveien i Norge og den var hovedveien i middelalderen når folk skulle fra Christiania til Nidaros, det som i dag er kjent som Trondheim. Turen er på godt over 500 kilometer gjennom et variert landskap og her kan du føle på kroppen hvor det var å gå som pilegrim for hundrevis av år siden.